Toename cybercriminaliteit door thuiswerken

Blog

Wat een bizarre tijd. De wereld staat op zijn kop. We hopen dat iedereen ongeschonden uit deze strijd mag komen, maar weten tegelijkertijd ook dat dit niet reëel is. En alsof het coronavirus op zich nog niet erg genoeg is, krijgen we ook nog eens met extra cybercriminaliteit te maken.

Steeds meer mensen werken door de crisis vanuit huis, vanwege een lockdown of het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het regelen van thuiswerken, moet vaak “even snel” gebeuren. Het wordt zo ingericht, dat het snel en makkelijk werkt voor iedereen. Hackers weten dit helaas ook en maken hier graag misbruik van. Omdat er in deze tijd snel en soms zelfs overhaast beslissingen genomen moeten worden, komt de veiligheid in het gedrang. Want veiligheid kost tijd!

Onderzoeken wijzen uit, dat in de landen waar veel mensen thuiswerken, de toename aan phishingmails enorm is. Deze mails zijn er voornamelijk op gericht om inloggegevens te achterhalen van bijvoorbeeld VPN-verbindingen. Een VPN, oftewel Virtual Private Network, is een veilige tunnel tussen uw apparaat en internet. VPN wordt gebruikt om uw online verkeer te beschermen tegen gluurders, bemoeials en censuur. Deze VPN- verbindingen geven vaak ook toegang tot de bedrijfsomgeving, met alle gevolgen van dien.

Het ziet ernaar uit dat de toename in phishingmails en andere hackpogingen alleen maar groter zal worden. Wij vragen u in deze tijd niet alleen om goed op uw gezondheid te letten. Wees ook voorzichtig met internet, zorg ook op digitaal gebied voor goede beveiliging, klik niet zomaar op een link, controleer of u zich in een veilige digitale omgeving bevindt, sta niet zomaar gegevens af. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Let u goed op uzelf en uw naasten!

Bekijk ook onze andere blogs

Bouwen aan Digitale Transformatie

De bouwsector is in verandering. Met een groeiende complexiteit in processen, ketenafhankelijkheid …

Take Back Control in de Awareness Escape Game

Wij roepen het al jaren maar helaas hoor je het ook steeds vaker; organisaties die gehackt worden …

Take Back Control Game