U heeft al in een eerder blog kunnen lezen over The Internet of Things, waarbij alledaagse apparaten worden verbonden met het internet. Het gebruik van deze “slimme” apparaten zoals bijvoorbeeld uw thermostaat, lampen of koelkast is erg handig op kantoor of thuis, maar brengt ook grote veiligheidsrisico’s met zich mee. We vertellen u er graag meer over!
Bescherming persoonsgegevens
Maakt u bijvoorbeeld gebruik van een slimme thermostaat, die u op afstand kunt bedienen, dan verzamelt deze automatisch gegevens die toegankelijk zijn voor uw energieleverancier. Data over het tijdstip waarop de thermostaat altijd aanstaat wordt bijvoorbeeld via het internet verzonden en opgeslagen. Hetzelfde geldt voor de informatie die een slimme koelkast, tandenborstel of lamp of verzamelen. Deze privacygevoelige informatie is vaak niet goed beschermd door de instanties waar deze terecht komt. En wat gebeurt er als inbrekers weten wanneer u niet thuis bent of zorgverzekeraars kunnen zien of u ongezond eet en uw tanden slecht poetst?
Encryptie/Wachtwoorden
In principe kan deze privacygevoelige informatie middels encryptie versleuteld worden. Door de beperkte fysieke grootte van de slimme apparaten is het echter niet haalbaar om ze te voorzien van voldoende rekenkracht. Daardoor wordt er gebruik gemaakt van zwakkere encryptie, die door steeds krachtiger wordende computers steeds makkelijker te kraken is. Daarnaast maken fabrikanten vaak gebruik van makkelijk te kraken default wachtwoorden, die gebruikers lastig kunnen aanpassen of dit simpelweg vergeten.
Ondersteuning en beveiligingslekken
IoT apparaten maken vaak verbinding met externe applicaties. Het probleem daarbij is dat deze apparaten, zoals koelkasten, een jarenlange levensduur hebben, terwijl de applicaties regelmatig geüpdatet worden. Er is geen garantie dat de apparaten gedurende hun levensduur altijd voorzien zullen worden van deze nieuwe versies. En er bestaat een kans dat oudere versies op een gegeven moment ophouden met werken, waardoor de slimme functionaliteit van het apparaat verloren gaat. Maar de beveiliging vormt eigenlijk nog een groter probleem. Worden er namelijk geen updates meer uitgevoerd, dan worden er ook geen beveiligingslekken meer gedicht en loopt u steeds grotere veiligheidsrisico’s.
Connectiviteit
Vaak worden de verschillende slecht beveiligde IoT apparaten aan hetzelfde netwerk gekoppeld als bijvoorbeeld uw computers. Dit betekent dat via deze weg uw goed beschermde devices geïnfecteerd kunnen raken. Een oplossing hiervoor zou een extra netwerk kunnen zijn waarop de IoT apparaten gekoppeld worden, maar dit is voor veel gebruikers te ingewikkeld.
Dit zijn enkele veiligheidsrisico’s die The Internet of Things met zich meebrengt. Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op!